SAMBIA

MATKARAPORTTI SAMBIA 18-26.4.2010
Kaisu Honkala,
Päätoiminen tuntiopettaja, Sosiaali- ja terveysala, WINNOVA
Ensimmäinen tutustumismatkani suuntautui Chipatan kaupunkiin n. 500 kilometriä maan pääkaupungista Lusakasta. Chipatassa on FIDIDAN - Vammaisjärjestöjen kehitysyhteistyöyhdistys rahoittama projekti, jossa tavoitteena on vammaisten kuntouttaminen ja integroiminen yhteiskuntaan.
CBR on maailman terveysjärjestön WHO:n piirissä 1970-luvulta lähtien kehitelty toimintatapa vammaisten kuntoutuksen järjestämiseen kehitysmaissa. CBR suomeksi kuulostaa kankealta - ”yhteisöpohjainen kuntoutus”.
CBR:n pääajatus on, että vammaiset ovat osa yhteisöä, ja vastuu yhteisön kaikista jäsenistä kuuluu yhteisölle. Olennaisia menestystekijöitä CBR-ohjelmissa on vammaisten osallistuminen, yhteisön sitouttaminen, asennekasvatus : ennakkoluulojen poistaminen, sidosryhmien esim. (terveys-, opetus- ja sosiaalitoimi) sitouttaminen.CBR-ohjelman kestävyys riippuu paljolti myös siitä, onko kyseisessä maassa vammaispolitiikkaa tai lainsäädäntöä, joka määrittelee vammaisten oikeudet. CBR on kolmessa vuosikymmenessä saanut tuhansia toteutusmuotoja ja tulkintoja.








  • Järjestö: FIDIDA
  • Maa: Sambia
  • Hanke: Kansalaisyhteiskunnan vahvistaminen ja sosiaalipalvelut
  • Yhteistyökumppani: Chipata- CBR
·         Osoite: Napsa Building, Room Lg15
           Umodzi Highway Road
           P.O. Box 511267
           Chipata -Zambia

           Cell: +260 978 348 880
           tel/Fax: + 260 216 221 064

FIDIDA on vuodesta 1997 asti tukenut Sambian itäprovinssissa CBR-ohjelmaa, jossa toteuttajana on Chipata CBR (Community Based Rehabilitation) Association. Se vastaa ohjelman toteutuksesta, jonka päätavoitteena on edistää vammaisten integroitumista yhteiskuntaan, parantaa heidän osallistumisvalmiuksiaan ja kasvattaa yhteisöjen tietoisuutta vammaisten tasavertaisista oikeuksista. Kuntoutus on sosiaalista, koulutuksellista, ammatillista ja lääketieteellistä. Toiminnan tavoitteiden asettaminen ja päätöksenteko ovat yhdistyksen jäsenten, pääsääntöisesti vammaisten ja heidän perheenjäsentensä harteilla. Yhdistykseen kuuluvat aluekomiteat Champandesta, Kasamandasta, Jerusalemista ja Kamulazasta, jotka ovat Chipatan kunnan kyliä. Vammaiset ovat itse aktiivisia toimijoita hankkeen toteutuksessa. Aluekomiteat ovat järjestäneet runsaasti myös erilaisia koulutustilaisuuksia. Teemat ovat liittyneet niin taloushallintoon, käsitöiden ja vaatteiden, valmistamiseen, ruuanvalmistukseen kuin järjestökoulutukseen.
Chipata CBR Association on järjestö, jota johtavat vammaiset ja se toimii aktiivisesti vammaisten aseman parantamiseksi yhteiskunnassa mm. tiedottamalla, järjestämällä koulutuskäyntejä perustetuille CBR- alueille, organisoimalla rahankeruuta ja järjestämällä kuntoutusta sekä apuväline- ja sairaanhoitopalveluita. CBR-toiminnassa ovat mukana myös CP-vammaisten lasten kuntoutukseen erikoistuneet klinikat, jotka ovat osoittautuneet erittäin tarpeellisiksi.
CBR-ohjelman avulla on voitu tukea asiakkaita taloudellisesti, jotta he ovat päässeet sairaaloihin tai muihin hoitolaitoksiin. Niin ikään on kyetty tukemaan Magweron koulussa 38 näkö-ja kuulovammaisen lapsen opiskelua. Erilaisiin ammatillisiin tehtäviin kuten vaattureiksi ohjelman kautta on koulutettu yli 30 vammautunutta henkilöä. FIDIDA:n tuella CBR-toimisto on kyennyt hankkimaan asianmukaiset toimistopuitteet
Chipatassa käydessäni keskustelimme seuraavista tehtävistä, joita sekä opettajat että opiskelijat voisivat mahdollisesti toteuttaa:
-      Projektin yhteisöjen jäsenten tiedottaminen HIV/AIDS-teemasta,
-      Vammaisten naisten rohkaiseminen päätöksentekoon ja erilaiseen toimintaan,
-      Erilaisten kädentaitojen kehittäminen
Vaihdon toivotaan olevan minimissään kuukauden pituinen. Tällä halutaan taata, että vaihdossa olevat ehtiä tottua uuteen ilmastoon, kulttuuriin ja olosuhteisiin sekä lisäksi toimia muutaman viikon aktiivisesti paikanpäällä.
Sosiaali- ja terveysala olisi sopivin toimiala tämän hetkisiin tarpeisiin.
Chipatan kaupungissa on vapaita asuntoja saatavilla, joten majoitus ei ole ongelma. Talot ovat tosin yksinkertaisia ja melko vaatimattomia. Sähkö ja vesi kuitenkin tulevat.Liikkumisessa CRB voi avustaa.  Kylät, joissa toimitaan sijaitsevat n. 10- 20 kilometrin päässä Chipatan kaupungista.  Englanninkielellä pärjää paikan päällä.

Toinen tutustumispaikkani oli Lusakassa, Sambian pääkaupungissa oleva kansalaisjärjestö. Järjestön nimi ja osoite on: 
Children Sentinel Trust Zambia
P.O.Box 33859 Lusaka Suite L/M Fourth Floor Lottie House Cairo Road Lusaka
Email: cstz@zambia.co.zm/cstzambia@aol.com mambohamilton2004@yahoo.com
Järjestö on perustettu vuonna 2003 ja rekisteröity virallisesti vuonna 2004. Se toimii eri puolilla maata pienissä kylissä. Sen tavoitteena on ohjata alle kouluikäisten lasten vanhempia ja alakoulun opettajia lasten tarpeista ja lapsilähtöisestä kasvatuksesta. Lisäksi tavoitteena on madaltaa kouluun tulon kynnystä lapsilla ja antaa joitain eväitä koulun aloittamiseen.

Järjestö on kutsunut kylien kouluille kyläyhteisön vanhempia, heidän lapsiaan ja opettajia Lapsille on pidetty omia kerhoja vähän samaan tyyliin kuin meillä on esikouluopetus. Samaan aikaan vanhempia ja opettajia on koulutettu varhaislapsuuteen ja kouluikään liittyvistä asioista.

Järjestö toivoisi opettaja- ja opiskelijavaihdolta tukea edellä kuvattuun työhön sekä lisäksi mahdollisuutta yhteisöjen yrittäjyyskoulutusta. Yhteisöillä on kovasti tarvetta kehittää omia tulonhankkimiskeinoja ja he tarvitsevat ohjausta tähän.

Järjestö toivoo opiskelijoita sosiaali- ja terveysalalta sekä kaupalliselta alalta.
Vaihdon tulisi olla minimissään kuukausi, jotta siitä olisi kummallekin osapuolelle hyötyä. Työkieli on englanti. Järjestö auttaa kuljetuksissa ja majoituksen järjestämisessä.Järjestö on hyvin aktiivinen ja tehnyt yhteistyötä myös Unicefin kanssa.Yhteyshenkilö on Hamilton Mambo.


Kolmas projekti, johon tutustuin on:


Sambian kuivasanitaation kehittämishanke (ZASP)
Projektikoordinaattori Sari Huuhtanen 
sähköposti: 
sambia (at) huussi.netpuh: +358 500 953 357

Kandulwen koulu. Koulussa 156 oppilasta, luokat 1-7. Kaksi luokkahuonetta sisällä ja yksi pihalla. Uutta rakennusta ollaan parhaillaan tekemässä, kuvassa uuden rakennuksen tiiliä.

Hanke on alkanut keväällä 2006. ZASP-hankkeen tarkoituksena on parantaa Kalokon heikkoa sanitaatiota ja lisätä ihmisten hyvinvointia ja hygieniatietoisuutta rakentamalla kuivakäymälöitä ja antamalla hygieniakasvatusta. Kolmivuotisen hankkeen (2006-2008) päärahoittajana toimii Ulkoasiainministeriö.Ulkoasiainministeriö myönsi hankkeelle kolmen vuoden jatkon (2009-2011) Hankkeen toisessa vaiheessa mm. jatketaan koulutuksia hygieniasta ja lannoitekäytöstä, rakennetaan vesipisteitä (käsipumppukaivoja) ja lisää käymälöitä sekä suunnitellaan ja toteutetaan huussin "halpamalleja" kotitalouksiin.
Hanke-alue
Kaloko sijaitsee Sambian keskiosassa, Copperbeltin provinssissa, noin 70 km Ndolasta etelään. Sen pinta-ala on noin 260 km2 ja sen 11 kyläkeskittymää asuttaa noin 10 000 ihmistä. Hanke-alueella on kolme isompaa koulua sekä klinikka, koulutuskeskus ja useita pieniä kyläkouluja. Paikallisena yhteistyökumppanina toimii Kaloko Trust Zambia.
Lähes 60 prosentilla alueen asukkaista ei ole käytössään käymälää. Osassa kouluista ei ole lainkaan käymälöitä tai ne ovat huonokuntoisia. Avoimeen maastoon ja vesiin ulostaminen levittävät tehokkaasti taudinaiheuttajia ja luovat otolliset olosuhteet loisten lisääntymiselle ja leviämiselle. Lasten on hankala käydä koulua, kun koko päivän aikana ei pääse käymälään. Pidättäminen ja epähygieeniset olot aiheuttavat muun muassa virtsatietulehduksia.
Hankkeen tavoitteet
Hankkeella pyritään parantamaan alueen heikkoa sanitaatiota ja lisäämään ihmisten hyvinvointia ja hygieniatietoisuutta. Konkreettisesti tämä tarkoittaa käymälöiden rakentamista ja hygieniakasvatusta. Ensimmäisenä rakennuskohteena ovat koulujen käymälät.

Rakennettujen käymälöiden ja hygieniakasvatuksen toivotaan toimivan alkusysäyksenä hygieenisen käymäläkulttuurin luomiseksi. Tavoitteena on innoittaa asukkaat rakentamaan toimivia kuivakäymälöitä perheilleen. Pyrkimyksenä on myös lisätä käymäläjätteen käyttöä lannoitteena ja siten parantaa viljelyolosuhteita alueella. Käymäläjätteen hyödyntämistä tutkitaan ja sen käyttöä testataan. Samalla hälvennetään mahdollisia epäluuloja käymäläjätteen käyttöä kohtaan erilaisten koulutusten avulla.
Toimintamalli sanitaatiohankkeille
Olennainen osa projektia on sanitaatiohankkeen toimintamallin luominen. Erityistä huomiota kiinnitetään siihen, miten paikallinen kulttuuri otetaan huomioon sekä koulutuksia että käymälöitä suunniteltaessa. Tärkeää on myös kehittää hyviä menetelmiä käymälöiden rakentamiseen paikallisista materiaaleista. Käymälöiden hoitoon ja lopputuotteen (kompostin/mullan) hyödyntämiseen tehdään selkeät toimintaohjeet.

Sari Huuhtisen kanssa keskustelimme mahdollisesta hanke yhteistyöstä. Tehtävät, joihin tarvitaan lisävoimia ovat:
-alakoululaisten hygieniakasvatus ja - kierrätystoimintaan ohjaaminen
Työkieli on englanti ja opiuskelijoita toivotaan ympäristö- sekä sosiaali- ja terveysalalta